POLICIJSKA UPRAVA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA
Glagoljaška ulica 27b, 32 100 Vinkovci, tel.: +385 32 342 222
vukovarsko-srijemska uprava > Kontakt policajci

Kontakt policajci


  Strategija djelovanja Policija u zajednici sveobuhvatan je proces promjena u policiji u užem, a u Ministarstvu unutarnjih poslova u širem smislu, koje su nastavak reformi policije (MUP-a) započetih 2000. godine. Krajnji cilj ovog procesa jest transformacija iz tradicionalnog policijskog modela u model djelovanja policije u zajednici i izgradnja kompatibilnog modela organizacije rada policije u odnosu na zapadnoeuropske standarde. Za ostvarenje zadanog cilja, objektivno gledajući, nisu dostatne samo promjene u policiji, već i u cjelokupnoj društvenoj zajednici. No, bez obzira na složenost procesa promjena u policiji i društvenoj zajednici, svi se slažu da netko mora učiniti prvi korak. S pravom možemo postaviti pitanje zašto ga u Republici Hrvatskoj ne bi učinila policija? Naime, hrvatska policija u svojoj se bliskoj prošlosti može pohvaliti velikom, pa čak i povijesnom ulogom u procesu stvaranja i obrane samostalne i demokratske države. Upravo zbog toga imamo pravo, ali i obvezu, prednjačiti u tranzicijsko-reformskom procesu na putu Hrvatske kao ravnopravnog partnera u europskim i svjetskim integracijama.

Tko su kontakt policajci?

Kvartovski policajci ili kontakt - policajci su policijski službenici koji imaju svoje stalno područje ophodnje i svakodnevno komuniciraju s građanima te s njima uspostavljaju odnos povjerenja kako bi bolje uočavali i rješavali probleme na određenom području, npr. dijelu grada. Na taj način građani imaju "svog" policajca kojemu se mogu obratiti sa svojim prijedlozima i primjedbama.

Tko je kontakt-policajac pojedinog kvarta ili mjesta može se saznati u policijskoj upravi ili policijskoj postaji nadležnoj za određeno područje.

              

Upoznajte Vašeg kontakt policajca s problemima koji se odnose na:

  • zapuštanje djece i maloljetnih osoba
  • nemoćne i stare osobe o kojima se niko ne brine
  • zlostavljanje od strane drugih osoba i sl.
  • uništavanje tuđe i javne imovine
  • ostavljene ili nađene eksplozivne naprava i streljiva
  • nasilje u obitelji
  • opasna mjesta u okolici (otvorene šahte, trula stabla, itd.)